– Mitt råd er: Sjekk avtalen du har i dag. Det er veldig viktig. Mange har en strømavtale som er helt bak mål, sier daglig leder Bjørn Thomas Tveit i Georg Tveit AS. 

Som medlem i Maskinenetreprenørenes forbund (MEF) får Georg Tveit AS tilgang til en gullkantet strømavtale med Skagerak Energitjenester. Det er en avtale det er lett å si ja til, forteller bedriftslederen i Kragerø. 

– Vi bruker mye energi, mellom 250 000 og 300 000 kilowatt-timer (kWh) i året. Her går knuseverket, transportørene, sikteverket og skipslasten ut til båtene på strøm, i tillegg bruker vi strøm til oppvarming av kontorbygget. 

– Vi vet akkurat hvor mye kvarts som kommer ut av hver kilowatt vi bruker, og vi er ikke interessert i å betale mer enn det vi må for strømmen, sier Bjørn Thomas Tveit. 

«Spotpris» på strøm    

Med en styreleder i Georg Tveit AS som allerede hadde kjennskap til Skagerak Energitjenester, og medlemskap i MEF, var veien kort til en ny strømavtale for kvartsverket. 

– Jeg vil ikke ha fastpris på strøm, jeg vil bare ha spot, men det viser seg jo at «spotpris» er ikke spotpris hos alle strømleverandører. 

I kontrakten med Skagerak Energitjenester får Georg Tveit AS strøm til den prisen den er solgt inn på den nordiske kraftbørsen med, samt et påslag på 2,99 øre/KWt. 

– MEF-avtalen innebærer Nord Pool-spot, pluss påslag. Alle leverandørkostnader som blant annet finanskostnader, handelskostnader, gebyr til Nord Pool, ubalansekostander og valutakostander er en del av påslaget, forklarer Eric Støle Karlsen i Skagerak Energitjenester. 

Fra Kragerø til hele verden

Fra steinbruddet i Snekkevik i Kragerø henter Georg Tveit AS ut kvarts, en råvare som blir brukt i produksjon av stål og sement. Steinen lastes på skip rett fra bruddet, og sendes til kunder i Porsgrunn, Sauda og Frankrike. 

– Gjennom sluttproduktet går kragerøkvartsen ut i hele verden. Den går faktisk enda lenger enn det, smiler Bjørn Thomas, og peker på et avissoppslag på veggen i de nye lokalene i Snekkevik.

– Neil Armstrong hadde faktisk kragerøkvarts i skoene da han gikk de berømte første skrittene på månen. 

Kvarts fra Litangen i Kragerø var nemlig en viktig ingrediens i forsterkingen av skosålene til astronautenes månesko i 1969.

Elektrifisert drift 

Bjørn Thomas Tveit er daglig leder i Georg Tveit AS, og er femte generasjon ved rattet. Familiens røtter i steinbransjen strekker seg 103 år tilbake i tid, til da hans tippoldefar Knut startet uttaket av kvarts fra kragerøskjærgården. 

KRAGERØKVARTS: – Kvarts fra Kragerø brukes i både stål- og sementindustrien, forteller Bjørn Thomas Tveit i Georg Tveit AS. Store deler av driften er elektrifisert, og som MEF-medlem har bedriften en strømavtale med Skagerak Energitjenester. FOTO: Ellen Esborg– Bedriften omsetter for 25 millioner kroner i året, og har fire årsverk i staben. 

Georg Tveit AS er ett av tre kvartsbrudd i Norge, og har mulighet til å hente ut kvarts i 70 år til. Og selv om driften er tradisjonell, og råvaren er det samme, er driften ganske annerledes enn den på tippoldefars tid. 

– Nå er alt automatisert, vi kan styre hele anlegget med en ipad, og veldig mye av produksjonen her er elektrifisert. 

Strømprisene påvirker

Elektrifiseringen av kvartsbruddet betyr at strømprisene påvirker en større del av energiutgiftene til selskapet. 

– Eric i Skagerak Energitjenester er en trivelig, enkel og løsningsorientert fyr, som hjalp meg med å få det totale bildet på strømbruken. Det eneste jeg måtte bidra med var å sende han fakturaene for strøm de siste tre månedene, så regnet han ut min reelle kostnad av påslag og leverandørkostnader fra min tidligere strømleverandør. Da jeg så regnestykket, var det bare å bytte strømleverandør, sier Bjørn Thomas Tveit. 

Byttet strømleverandør

Det var enkelt å bytte strømleverandør, forteller bedriftslederen. 

– Det forundrer meg hvor forskjellige avtaler om spotpris kan være fra leverandør til leverandør. Mange sitter med en avtale som var god en gang, men som ikke er god i dag. Mitt råd er: Sjekk avtalen du har i dag. Det er veldig viktig. Mange har en strømavtale som er helt bak mål. Og det sitter mange flere i små bedrifter, som meg, som ikke har tid til å sjekke hvor gode avtalene egentlig er i dagens marked, sier Bjørn Thomas Tveit.  

– Vi kjenner godt til at strømavtaler kan være innviklet og det kan være vanskelig å forstå hva blant annet spotpris, ubalansekostnad og elsertifikater er, og hva som er inkludert i din strømavtale. Er du usikker på dette i dagens kontrakt, hjelper vi deg gjerne, understreker kontaktperson for MEF-avtalen, Eric Støle Karlsen i Skagerak Energitjenester.